ABBYY – Descrierea companiei

ABBYY este un furnizor de top în domeniul conversiei documentelor,  capturii de date, al aplicațiilor şi serviciilor lingvistice. Principalele activităţi de cercetare şi  dezvoltaredesfăşurate de ABBYY se concentrează asupra tehnologiilor de recunoaştere a documentelor şi lingvisticii aplicate. 
Tehnologiile şi aplicaţiile de recunoaştere ABBYY ajută la gestionarea volumului tot mai mare de informaţii, furnizând instrumente puternice, care permit: extragerea informaţiilor din documente fizice şi imagini, captura automată a datelor, procesarea şi stocarea informaţiilor importante. Prin utilizarea produselor de recunoaştere şi captare a datelor puteţi economisi bani şi reduce efortul depus în mod normal pentru introducerea datelor şi puteţi beneficia de moduri noi şi mai eficiente de accesare a informaţiilor. Produsele noastre lingvistice înlătură barierele lingvistice asigurând o comunicare mai simplă şi mai clară.
În prezent, ABBYY este o companie internaţională cu peste 900 angajaţi la nivel mondial (conform datelor din ianuarie 2010). Produsele ABBYY sunt comercializate în peste 130 de ţări din întreaga lume prin intermediul unei reţele extinse de parteneri regionali şi internaţionali. Numărul total de utilizatori ai produselor ABBYY, şi anume, de la aplicaţii pentru PC-uri şi dispozitive mobile până la soluţii enterprise şi instrumente de dezvoltare, depăşeşte 30 de milioane conform studiilor interne.

Misiunea noastră

Misiunea ABBYY este să îmbunătăţească calitatea vieţii prin dezvoltarea tehnologiilor de  inteligenţă artificială pentru captura,  traducerea şi transformarea eficientă a informaţiei în cunoştinţe accesibile şi utile.

Ce înseamnă ?

Numele companiei – ABBY – poate fi tradus ca privire ageră. Cuvântul provine din protolimba ipotetică (reconstruită) a grupurilor Miao-Yao, Nu, Hmong-Mien, Hmong şi Kim Mun din familia limbilor sino-tibetane. Numele şi semnificaţia acestuia (privire ageră) reflectă principalele activităţi de cercetare şi  activitate desfăşurate de companie: tehnologiile de recunoaştere a documentelor şi lingvisticii aplicate.

Istoria companiei

ABBYY (până în 1997 - BIT Software) a fost fondată în 1989 de David Yang, în prezent preşedintele consiliului director ABBYY. Compania a apărut în urma ideii de a crea un dicţionar software. David a avut această idee în timpul cursurilor de limbă franceză atunci când era student la Institutul de Fizică şi Tehnologie din Moscova. În timp ce căuta cuvinte într-un dicţionar voluminos şi-a imaginat un instrument uşor de utilizat care ar permite traducerea cuvintelor în câteva secunde. Mai târziu, respectiva aplicaţie de traducere a devenit primul produs ABBYY, numit Lingvo. Prima versiune ABBYY Lingvo (lansată în iulie 1990) oferea traducerea cuvintelor şi expresiilor din limba rusă în limba engleză şi vice-versa. Au urmat versiuni îmbunătăţite şi pe parcurs au fost introduse alte linii de produse, inclusiv binecunoscutele ABBYY FineReader – aplicaţie destinată conversiei documentelor (iulie 1993), ABBYY FormReader – sistem de  captură a datelor, instrumente de  dezvoltare ale aplicațiilor etc.